• SOBE VAKFI
  • İş hayatında biz de varız!
  • SOBE VAKFI
  • İş hayatında biz de varız!

SOBE Vakfı'nda 4 yıldır çalışan Tahsin AFYONCU öğretmenimiz hem bireysel eğitim vermekte hemde istihdam birimindeki otizmli bireylere istihdam sağlamak için atölyede çalışmalarına devam etmektedir. Kendisi ile istihdam birimi ile ilgili sohbet ettik ve merak edilenleri sorduk.

1-İstihdam birimimizden bahseder misiniz?

İstihdam birimimiz 2021 yılında faaliyete geçmiştir. 2 öğrenci ile başladığımız bu serüvende şu an 15 öğrenci ile devam etmekteyiz. Bu birimimizin amacı; otizmli bireyleri iş hayatına hazırlayıp, onlara  daha güvenli bir iş imkanı sunmaktır. Kurulalı daha 3 yıl olmasına rağmen 7 öğrencimizi iş sahibi yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Birim olarak daha çok otizmli bireyin iş hayatında kazandırmak için her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyoruz.

2-İstihdam otizmli bireyler için neden önemlidir?

Bir çok öneme sahiptir. Bunlardan bir tanesi bağımsızlık ve öz güven. Bu maddeyi açarsak eğer iş hayatında olmak, otizmli bireylerin kendi ayakları üzerinde durmalarını ve bağımsızlık kazanmalarına yardımcı olur. Bir işte başarı elde ettikçe bireyin öz güveni artar.  Bu sebepten dolayı bireysel farklılığı da göz önüne alırsak eğer istihdam edilecek bireye uygun iş imkanı sağlanması gerekmektedir. Bireylerin iş hayatına girmeleriyle; sosyal etkileşimi geliştirmelerinde büyük katkı sağlamakta ve ekonomik bağımsızlıklarını elde etmektedirler.  Bu da yaşam kalitelerini arttırmaktadır. Dolayısıyla toplumun otizmi daha iyi anlamasına yardımcı olur. Bu nedenle otizmli bireylerin istihdam edilmesi sadece bireysel faydalar sağlamakla kalmaz aynı zamanda toplumsal açıdan da önemli katkılar sağlar.

3-İstihdam biriminde hangi becerilere yer verilmektedir?

Bir çok beceriye yer verilmektedir. Mesela otizmli bireyler rutin ve tekrarlayan görevlerde yüksek verimlilik gösterirler. Örneğin; ürün paketleme, etiket yapıştırma, reyon düzenleme gibi işlerde avantajlar  sağlar. Ayrıca otizmli bireyler belirli bir göreve uzun süre odaklanma yeteneğine sahiptir. Bu da iş verimliliğini arttırmaktadır. En önemlisi problem çözme becerisidir. Çalışma hayatında öne çıkacak olan problemleri pratik bir şekilde çözüm üretmesi normal hayatında da çıkacak olan problemlerin üstesinden gelmesini sağlayacaktır. Genel olarak konu bütünlüğünü ele alırsak yukarıda bahsedilen bazı becerileri, istihdam sayesinde bireye kazandırılmış ve bireyin kendini geliştirmesi sağlanmış olacaktır. İş yerlerinin otizmli bireylerde bu becerilerini tanıyıp değerlendirmeleri ve onlara iş hayatında başarılı olmaları için iş olanağı tanımaları gerekmektedir.