• SOBE VAKFI
  • İyi ki böyle bir merkez Konya'da var.
  • SOBE VAKFI
  • İyi ki böyle bir merkez Konya'da var.

Oğlum 2015 doğumlu. 3,5 yaşına gelene kadar babası ve ben çalıştığımız için anneanne ve dede elinde büyüdü. Çok yaramaz, laftan sözden anlamayan bir çocuk oldu. Anneanne ve dede elinde büyüdüğü için bu çocuk çok şımarık diyorduk. Eylül ayında biraz disiplini olsun, arkadaş çevresi olsun diye kreşe verdik. Kreşe verdiğimizin ilk haftası kreş sahibi bayan bizi yanına çağırarak oğlumun yetersiz göz teması olduğunu, hep kendi başına oynama isteği olduğunu, kreşte iki veya üç kişiyle iletişime geçtiğini, otizmden şüphelendiğini ve bizim bir uzmanla görüşmemiz gerektiğini iletti.

Otizmi ilk duyduğumuzda eşim de ben de şoka girdik. Saatlerce ağladık ve olsa biz fark ederdik; “Olur mu canım kreş sahibi kim oluyor da böyle bir şey söyleyebiliyor” dedik. Dedik ama sonuçta bir eğitimci dediğine göre demek ki bir şey var doktora götürmemiz gerekiyor. İlk gittiğimiz doktor uyaran eksikliğine bağlı gelişim geriliği var. Üç ay ilgi alaka, bol bol oyun oynansın ve tabi kreşe de devam etsin dedi. Biz de oh çok şükür otizm değilmişiz deyip tekrar kreşimizin yolunu tuttuk. Kreş sahibi bayan hocam var bişeyler lütfen başka bir hekimle, bir özel eğitimci ile görüşün dedi. SOBE var, oraya Prof. Dr. Binyamin Birkan geliyor, onunla görüşün dedi. Biz bu arada Binyamin Birkan ile görüşebilmek için kurumun ön kayıt formunu doldurup randevu aldık. Randevu günü gelene kadar da zaman kaybetmemiz lazım diyerek o kadar çok kişiyle görüştük ki, herkes olabilir de olmayabilirde biraz zaman verin biz izleyelim oğlunuzu dediler.

Binyamin Birkan ile görüşmeye geldiğimiz gün Hocam 45 dk oğlumuzu gözlemledi ve sonunda dedi ki: “Oğlunuzda evet otizm var ama konuşuyor, nesnelere ilgisi var ve istediği zaman iletişime geçiyor. Bunlar çok önemli ve yolun başındasınız.” Ama doktora gittik otizm değil uyaran eksikliğine bağlı gelişim geriliği var denildi. Yanılma payınız olamaz mı diye Binyamin Bey’i sorguladık. Uyaran eksikliği, gelişim geriliği bunların hepsi önlem alınamazsa sonu otizmdir. Bu saydıklarınız otizm spektrum bozukluğu çatısı altındadır dedi Binyamin Hoca. Doktorlarımız ilk başta ailelere iyi niyetle bu şekilde yaklaşımda bulunuyor ama eğer siz hemen bir önlem almazsanız diyerek elini masaya vurdu ve bu masadan, kapıdan bir farkı kalmaz dedi. Biz de o an tamam dedik ne yapacağız eğitim aldırmamız gerekiyor, SOBE’ye kayıt yaptırdık. Üç ay sonra eğitimlere başlandı. Oğlum tanı almadan önce laftan anlamaz, söz dinlemezdi, söz dinler oldu. Kendi yaş grubu ile iletişime geçmezdi, şimdi kendi yaş grubu ile iletişime geçiyor. Göz teması istediği insanlarla kurardı şimdi herkesle göz teması kuruyor. Daha çok yolumuz var biliyoruz. Şimdiden çok teşekkür ediyoruz. İyi ki böyle bir merkez Konya’da var. Bu arada Otizmi hep duyardım ama yüzeysel bilirdim. Şimdi en dibine kadar biliyoruz. Kabullenmek mi hala kabul etmiş değiliz ama insan evladı olunca riske atamıyor.