OTİZMLİ ÇOCUKLARDA BESLENME
Beslenme zorlukları otizm olan çocuklarda çok sık karşılaşılan sorunların başında gelmektedir. Yemek yeme basit bir eylemmiş gibi gözükse de otizm olan çocuklar için bu karmaşık bir etkinliktir. Besinleri reddetme ve sadece sınırlı besin grupları ile beslenme tipik gelişim gösteren bireylerle karşılaştırıldığında otizm olan çocuklarda çok daha sık görülür. Tek tip beslenme veya seçici beslenme bazı durumlarda yetersiz beslenmeye yol açabilecek boyutlara varabilir. Çocukluk döneminde yeterli beslenme büyüme ve gelişme için çok önemli olduğundan beslenme erken müdahale edilmesi gereken bir alandır. Otizmde sıklıkla karşılaşılan beslenme ilişkili sorunlar;
Beslenme Sorunları Neden Kaynaklanmaktadır?
Beslenme sırasında dokunma, görme, tat/koku alma ve işitme gibi her türlü duyu sistemi aslında bu eyleme eşlik eder. Bu kadar çok duyunun eşlik ettiği bu eylemi gerçekleştirirken de otizm olan birçok çocuk duyuları işlemede zorluklar yaşayabilir ve buna bağlı beslenme sorunları geliştirebilir. Araştırma sonuçlarına göre otizm olan çocukların %77,4’ü besinin yapısı-dokusu, %49,1’i tadı, %11,3’ü şekli nedeniyle besinleri reddederken, besinleri renklerinden dolayı reddedenlerin de olduğu ortaya çıkmıştır. Diğer bir araştırma ise otizm olan çocukların %69’unun yeni yiyecekler denemeye isteksiz ve %46’sının da yeme alışkanlıklarıyla ilgili çeşitli kurallarının olduğunu ortaya koymuştur.
Beslenme Davranışları Hangi Durumlarda Sorun Olmaktadır?
Çocuk yaşına göre sahip olması gereken kilonun altındaysa ve sağlık problemleri yaşıyorsa, besin çeşitliliği az ya da tek tip besleniyorsa, yemek yerken veya öncesinde çocuğunuzun kaygısı artıyorsa ve problem davranışlar sergiliyorsa mutlaka bir alan uzmanından destek almalısınız. Özel eğitimci, ergoterapist ve çocuk doktoru gibi profesyonellerin iş birliği yaptığı disiplinler arası çalışma her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da doğru yolda ilerlemek için çok önemlidir.
Otizmde Diyet Bir Çözüm mü?
Otizm olan bireylerde glutensiz diyet, kazeinsiz diyet ve ketejonik diyet gibi pek çok diyet uygulanmaktadır. Gluten ve kazein içermeyen bir diyet denemesinden fayda görebilecek otizmin yanı sıra bağırsak sorunları olan çocuklar olabilir. Bu çocuklarda bağırsak sorunlarından kaynaklı olan huzursuzluklar aynı zamanda problem davranışlara yol açabilmektedir. Bu sorunlar diyet ile çözümlendiğinde dolaylı olarak problem davranışlarda da azalma görülebilmektedir. Bu alandaki araştırmalar devam ederken henüz elimizde gultensiz ve kazeinsiz beslenmenin doğrudan otizmi iyileştirdiğine dair sağlam temellere oturtulmuş bir bilimsel kanıt mevcut değildir. Bu nedenle, glüten ve kazein içermeyen bir diyetin otizmi olan çocuklar için risksiz olmadığını unutmamak önemlidir. Bu tarz diyetler çocuklar için beslenme yetersizliklerine yol açabilir. Bu durum da farklı problemleri beraberinde getirebilir.
Beslenme Sorunlarına Müdahalede Neler Yapılmalı?
Çocuk özel eğitim hizmeti alıyorsa bireyselleştirilmiş eğitim planında beslenme becerilerine de yer verilerek özel eğitimci eş güdümlü olarak çalışılmalıdır.
YARARLANILAN KAYNAKLAR
Ateş, N. (2016). Otizmli Çocuk ve Adölesanlarda Öğün Davranışı ve Beslenme Durumu ile Annelerin Otoreksiya Eğilimlerinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Autism Speaks. Exploring Feeding Behavior inAutism. https://www.autismspeaks.org/toolkit/atnair-p-guide-exploring-feeding-behaviorautism.
Gök Dağıdır, N. (2018). Selebral Palsi ve Otizmli Çocuklarda Beslenme Alışkanlıklarının Gösterilmesi ve Biyokimyasal Yaklaşımlarla Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. (2019). Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Sağlıklı Beslenme Önerileri Rehberi. Ankara.
MERYEM ÇAVGA
Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi