• SOBE VAKFI
  • OYUNLA EVİNİZDE OTİZMLİ ÇOCUĞUNUZUN GELİŞİMİNİ DESTEKLEYEBİLİRSİNİZ Etkinlik Serisi 3
  • SOBE VAKFI
  • OYUNLA EVİNİZDE OTİZMLİ ÇOCUĞUNUZUN GELİŞİMİNİ DESTEKLEYEBİLİRSİNİZ Etkinlik Serisi 3

Yap-boz becerileri, çalışmalarınızın eğlenceli kısmı haline gelebilir, zira otizmli çocukların çoğunun görsel yönleri çok güçlüdür ve yapbozlar bu anlamda etkin bir ödül görevi görebilmektedir. Eğer çocuğunuz yap-bozlardan hoşlanmıyorsa, yine de yap-bozları hoşlandığı güçlü şeylerle dikkatlice eşleyerek,  bu konuda çalışmaya devam edebilirsiniz. Örneğin, televizyonu açık tutarken çocuğa bir yap-boz parçasını hareket ettirtip doğru yere oturtmasını sağlayabilirsiniz, bu olunca da ona ek olarak hoşlanacağı şeyler yaparsınız. Geriye zincirleme etkinliği de bu konuda oldukça etkili bir çözüm sunar. Örneklendirirsem, yap-bozu sadece “tek” parçası eksik kalacak şekilde çocuğunuzun önüne koyup ona tamamlatırsınız. Kendi başına tek parçayı yerine koyabildikten sonra, bu defa iki parçayı yap-bozdan kaldırırsınız. Yap-boz oyunu çalışma aşamasına geldiğinizde, küçük yaş grubu için tasarlanmış, üzerinde ev eşyaları veya çiftlik hayvanları olan yapbozları satın alın. Yap-bozun büyük parçasını elinize alıp “Kedi, kedi, kedi” diyebilirsiniz. Ardından çocuk kediyi yap-bozdaki doğru yere sizin yardımınızla veya yardımınız olmadan yerleştirebilir. Damla’ya, evcil hayvanlar yap-bozunu tamamlamayı öğretirken sadece köpeği yerinden kaldırıp eksik parça haline getirdiğimizde örneğimiz aşağıdaki gibi olacaktır:

  • Anne: Üzerinde köpek resmi olan parçayı verir ve “Köpek, köpek, köpek” der, aynı anda, çocuğun köpek resimli parçayı doğru yere yerleştirebilmesi için, ona ipucu vermektedir.
  • Damla: Elle yönlendirmeyle köpeği yerine koyar.
  • Anne: Köpek resimli parçayı yerinden kaldırır ve çocuğa geri verirken “Aferin … köpek, köpek, köpek” der.
  • Damla: Yönlendirme olmadan köpekli parçayı yerine yerleştirir.

Çocuğunuzun dinleme, taklit ve görsel performans becerileri geliştirmek çocuğunuzun davranışları üzerinde harikulade olumlu bir etki yaratır. Bu beceriler, sık çalışıldıkları zaman, çocuğunuzun söz dinlemesini (isteklerinize rıza göstermesini) artırır, sizin onu yönlendirebilme ve yönlendirmenizi silikleştirme becerinizi geliştirir ve sık karşılaşıldığı üzere çocuğunuzun dil becerilerini daha iyi bir seviyeye taşır.