• SOBE VAKFI
  • SOBE, hayatta tutuyor
  • SOBE VAKFI
  • SOBE, hayatta tutuyor

Selçuklu Belediyesi tarafından şehre kazandırılan SOBE, otizmli bireylerin sosyal yaşamındaki ihtiyaçlarını gidererek, onların hayata tutunmasını sağlıyor. Son teknolojik imkanlarla donatılan SOBE'de, dünya standartlarında eğitim veriliyor.

Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE), Selçuklu Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)'nin ortak yürüttüğü bir çalışma ile Konya'ya kazandırıldı.Otizmli çocuklar ve ailelerini ihtiyaçları doğrultusunda planlanan SOBE, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. 2014 yılında temeli atılan SOBE, planlanan süre içerisinde tamamlanıp 2016 yılında hizmet vermeye başladı. Otizmli çocuklar ve aileleri bu merkezde biraraya gelerek, sosyal etkileşim ve dayanışma içinde oluyorlar. SOBE, otizmli bireylerin günlük hayatlarında ihtiyaçları olacak her şeyi içinde barındırdığı gibi, bu ihtiyaçları gidermek için öğrenmeyi de sağlıyor. Bu kapsamda SOBE, eğitim sınıfları, sosyal yaşam alanları, beceri sınıfları, sinema salonu, yüzme havuzları, spor salonları ve müzik alanları gibi birçok bölümden oluşuyor. Bu özellikleriyle SOBE, otizmli bireylerin sosyal yaşamındaki ihtiyaçlarını gidererek, onların hayata tutunmasını sağlıyor. 

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

SOBE, 21 bin metrekarelik yaşam alanına sahip bir merkez. Bu alanın 7 bin 500 metrekarelik bölümü kapalı alandan oluşuyor. Merkezde 11 bin 500 metrekarelik ise yeşil alan bulunuyor. SOBE bu alanıyla otistik bireylerin tedavisi için düşünülmüş en büyük merkez özelliği taşıyor. SOBE yönetimi ve çalışmaları Selçuklu Bireyler Eğitim Vakfı ismiyle bir vakıf kurularak mütevelli heyet ile yürütülüyor. Merkezle, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin tanı, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerini gerçekleştirerek otizmli bireyin ve yakınlarının toplumsal hayata aktif katılımlarının sağlanması amaçlanıyor. Bu amaca ulaşmak için SOBE'de, otizm spektrum bozukluğu konusunda evrensel değerlere uygun bilimsel çalışmalarla iyi uygulama örneklerinin geliştirilmesine ve bunun neticesinde insan mutluluğuna ve sosyal barışa katkı sağlayan, uluslararası örnek ve lider bir kuruluş olma yolunda ilerliyor. 

15 YAŞ ÜSTÜ BİREYLER UNUTULMUYOR 

SOBE, otizmli bireylere yönelik sosyal faaliyet ve aktivite alanlarıyla sosyal sorumluluk ilkesini öncelikli olarak benimseyen bir yapıya sahip. Bu anlamda SOBE, otizmli bireyler ve ailelerine gündelik hayatını kolaylaştırıcı hizmetler sunuyor. Bu hizmetleri sunarken, otizm konusunda global gelişmeler takip edilerek, bu gelişmelerin en güzel şekilde uygulanması sağlanıyor. Bu hizmetler yapılırken farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliği de yapılarak, hizmet standardı geliştirilmeye çalışılıyor. SOBE, 3-15 yaş arası otizmli çocuklara eğitim ve rehabilitasyon hizmeti sunuyor. 15 yaş üzeri otizmli gençlere ise, bünyesinde barındırdığı spor salonu, yüzme havuzu, atan binme ve diğer aktivitelerden faydalanmaya imkan sağlıyor. Bunun dışında 15 yaş üzeri otizmli bireylere tam veya yarı zamanlı iş imkanı da Selçuklu Belediyesi öncülüğünde sağlanıyor. 

ÖNEMLİ HİZMETLER İÇERİYOR

Otizmli bireylerin rehabilitasyon ve eğitim süreçlerinin alanında uzman kişi ve kişilerce yürütüldüğü SOBE, verdiği hizmetlerle dünya standartlarında bir başarıyı yakalamış durumda. Bu anlamda farklı yöntemlerin kullanıldığı SOBE'de, birçok eğitici faaliyet sürdürülüyor. Bunlar; atla terapi, havuz, müzik terapi, duyu bütünleme, spor, eğitim ve rehabilitasyon, ergo terapi, fizyo terapi, tarım ve toprakla iç içelik, kafeterya, restoran. SOBE, eğitim ve rehabilitasyon sürecini devam ettirirken, bu alanda başarısını artırmak ve daha iyi hizmet vermek amacıyla çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşlarla da işbirliği yapıyor. Bu kapsamda Hollanda Cello Vakfı, Belçika Gent Artevelte Üniversitesi, Hollanda Denbosch Meslek Yüksekokulu, Selçuklu Belediyesi, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi Projesi'nin hayata geçmesi için Cello Vakfı ile iyi niyet anlaşması imzalayarak işbirliği yapmaktadır. 

SON TEKNOLOJİ KULLANILDI

SOBE, vizyonu ve misyonu gereği önemli bir yatırım olduğu için, dünyadaki son gelişmeler dikkate alınarak oluşturuldu. Bu da, merkezin son teknolojiyle donatılmasını sağlamış durumda. Merkezde bulunan tüm alanlar, otizmli bireylerin daha iyi eğitim alabilmesi için donatılmış durumda. Ayrıca merkezde her ayrıntı düşünülmüş. Otizmli bireylerin sıkılmadan, sosyal hayata kazanmasını amaçlayan çok sayıda alanı içinde barındırıyor. 

HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRIYOR

SOBE ile otizmli bireylerin ihtiyaç duydukları bilgi paylaşımı özel yöntemlerle ve sağlanan imkanlarla sunulmuş oluyor. Bu anlamda otizmli bireyler SOBE ile günlük ihtiyaçlarını kolayca giderebilmelerinin yanısıra, spor, sosyal, kültürel aktivitelerini de bu merkezde yapabiliyor. Bu da otizmli bireylerin toplumdan uzaklaşmasını engelleyerek, onları topluma kazandırıyor. Bununla da kalmayan merkez, otizmli bireylerin ailelerine de imkanlar tanıyor. Böylece aileler ve otizmli bireyler birbirinden uzaklaşmadan merkezden faydalanmaları sağlanıyor. 

EĞİTİYOR, ÖĞRETİYOR, SPOR YAPTIRIYOR

SOBE'de bulunan imkanlar sayesinde otizmli bireyler, gündelik hayatlarında ihtiyaç duyacakları bilgi ve deneyimleri buradan edinebiliyor. Çamaşır yıkama alanı, özel tasarlanmış mutfak gibi bölümlerle otizmli bireyler günlük hayatlarında karşılaşabilecekleri ihtiyaçları gidermek için alanında uzman kişilerin eşliğinde önemli bir kazanım elde etmiş oluyor. Bu eğitimler yapılırken otizmli bireyler hem eğleniyor hem de öğreniyor. Ayrıca merkezde farklı spor alanları da bulunuyor. Yüzme, futbol, basketbol, tenis gibi spor alanlarıyla otizmli bireyler spor yaparak hem sağlıklı olmaları sağlanıyor hem de günlerini dolu dolu geçirmiş oluyor. Ayrıca otizmli bireylerin el becerilerinin geliştirilmesi de yine bu merkezde sağlanıyor. Çeşitli alanlarda kurulan atölyeler ile otizmli bireylerin el becerilerinin geliştirilmesine imkan tanınıyor. Tüm bu aktivitelerle otizmli bireyler hem rehabilite ediliyor hem de günlük hayatlarını eğlenceli hale getiriyorlar. 

ATLA TERAPİ ALANI

SOBE'de otizmli bireylerin eğitimi ve rehabilitasyon süreçlerinin en iyi şekilde tamamlanması amacıyla, dünya standartlarında yöntemler uygulanıyor. Bunlardan biri de atla terapi yöntemi. Ata binilebilecek bir alanın bulunduğu merkez, otizmli bireylerin atla iç içe olmasını sağlıyor. Yine son teknolojiyle donatılmış bu alan, otizmli bireylerin terapilerinde önemli bir yere sahip. 

TARIM VE TOPRAKLA İÇ İÇELER 

Otizmli bireyler için en özel alanlardan biri de tarım ve toprakla içiçe olabilecekleri bölüm. Burada özellikle yaz aylarında keyifli dakikalar yaşayabilen otizmli bireyler, toprağı işleyerek kendi ürünlerini elde edebiliyor. Topraktan ürün alabilmek için her türlü aşamayı aslına uygun bir şekilde yerine getiren otizmli bireyler, verdikleri emeklerin karşılığı olarak elde ettikleri ürünleri toplayarak, mutluluğun en güzelini yaşayabiliyor. Bu alan otizmli bireylerin doğal yaşamdan kopmadan rehabilite olmalarını sağlıyor. 

OYUN ALANLARI MEVCUT

Eğitim ve rehabilitasyonu amaçlayan SOBE, otizmli bireylerin günlük hayatlarını eğlenceli bir hale getirebilmek için çok sayıda bölümü de içinde barındırıyor. Bu alanlardan biri de oyun alanları. Hem kapalı alanda hem de açık alanda bulunan oyun alanlarıyla otizmli bireyler eğitim ve rehabilitasyon faaliyetlerinin dışında, oyun alanlarında eğlenebilecekleri dakikalar geçirebiliyor. Bu sayede otizmli bireyler sıkılmadan bu merkezde günü tamamlayabiliyor. 

KAFETERYA VE RESTORANT 

SOBE'de yeme içme ihtiyaçlarının da karşılandığı alanlar düşünülmüş. Bu kapsamda restoran ve kafeterya bölümleri de bulunan SOBE'de otizmli bireyler ve aileleri vakit geçirebiliyor. Ayrıca bu alanlar haftasonu halka da açık olacak şekilde hizmet veriyor.