• SOBE VAKFI
  • SOBE, OTIZMLI BIREYLERI TOPLUMA KAZANDIRIYOR
  • SOBE VAKFI
  • SOBE, OTIZMLI BIREYLERI TOPLUMA KAZANDIRIYOR

Otizmli çocuklara ve gençlere verdilği eğitimlerle onları topluma kazandıran Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla slogan yarışması düzenleyecek.Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla slogan yarışması düzenleyecek. Sobe'nin tanıtılması ve yarışma hakkında bilgilendirme amacıyla eğitim binasında basın toplantısı düzenlendi. Sobe'nin yoğun çalışmalar sonucu oraya çıktığını dile getiren Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, "Sobe aslında 2013 yılından bu yana uzunca bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkmış bir değerdir. İlk etapta toplumda böyle bir ihtiyaç olduğu tespit edildi. Tabi Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay'ın öncülüğünde 2009-2014 döneminde bu çalışmalara başlandı. Bu tür çalışmalar hemen kısa sürede meyvesini vermiyor. Uzun soluklu bir çalışma gerektiriyor. Böyle bir fikrin ortaya çıkması, bu işin nasıl gerçekleştirileceğinin belirlenmesi, projelerinin hazırlanması, yapım süreçleri, bu işin yürütülmesiyle ilgili süreçlerin oluşturulması gibi süreçler uzun zamanlar aldı. Bugün elhamdülillah 1 yılı aşkın süredir burada eğitim veriliyor. İlk mezunumuzu da geçen aylarda vermiş bulunuyoruz. Bu bizim için büyük bir mutluluktur" şeklinde konuştu.

 

OTİZMLİ BİREYLER SOBE'DE YAŞAMA TUTUNUYOR

Sobe'de otizmli bireyler için birçok çalışma yapıldığını belirten Başkan Peyatırmacı, "Burada otizmli bireylerimizi hem eğitiyoruz, hem rehabilitasyonlarını sağlıyoruz, hem de onların yaşama tutunmaları için farklı aktiviteler yaptırıyoruz. Toplamda 21 bin metrekare bir alanımız mevcut. Bu alan içerisinde 7 bin 500 metrekare kapalı alanımız var. Bu alanlar içerisinde pek çok aktivite ve unsur var. Bunların hepsi bireysel eğitimi, ilgi ve alakayı gerektiren aktivitelerdir. Bunların sürdürülmesiyle ilgili burada Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfımız çok büyük çaba sarf ediyor. Çok büyük emekler veriyor. Vakfımızın kuruluşu, binamızın tamamlanmasından sonra bu faaliyetleri sağlıklı bir şekilde yürütülmesi noktasında oluşturulmuş bir vakıftır. Vakfımızın kurucu heyeti o günden bu yana canla başla çalışıp gayret ediyorlar. Bugüne kadar da elhamdülillah çok güzel neticeler elde edildi. Bundan sonrası için de hep birlikte daha iyisini yapmak için gayret edeceğiz" ifadelerini kullandı.

 

"OTİZM KONUSUNDA FARKINDALIK İSTİYORUZ"

Belediye olarak Sobe'ye gerekli desteği verdiklerini ancak toplumun da vakfa sahip çıkması gerektiğini kaydeden Başkan Pekyatırmacı, "Selçuklu Belediyesi olarak binamızın tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Burada yapılan tüm organizasyonlarla ilgili ne gerekiyorsa desteği sunuyoruz. Tabi ki bu işin sürdürülmesi sadece belediyenin çabasıyla olacak bir iş değil. Burada bütün toplumumuzun bu işe sahip çıkması gerekiyor. Otizmli bireyler aslında toplumumuzun her kesiminde var ama biz bunu bilmiyoruz. Aileler de aslında çocukları veya gençleri ortaya çıkartmıyorlar. Bizler öncelikli olarak otizm konusunda bir farkındalığın oluşmasını istiyoruz. Aileler de otizmli bireylerin eğitimiyle, rehabilitasyonuyla ilgili bir bilinçlenmeye sahip olduğu, insanların da otizmli bireylerin topluma kazandırılmasıyla alakalı çaba sarf edilmesi gerektiğini bilmelidir. Burada yapılan iş bir belediye faaliyeti değil, bir vakıf faaliyetidir. Bu merkez Türkiye'de tektir. Başka bir örneği yoktur. Belki Avrupa'da da sayılı merkezler arasına girmiştir. Bu merkezin verimli bir şekilde hayatiyetini devam ettirebilmesi için vakfımızı sürekli canlı tutmamız gerekmektedir" diye konuştu.

 

 

TALEPLER VE İHTİYAÇLAR DOĞRULTUSUNDA OLUŞTURULDU

Talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda böyle bir vakıf kurma adına adım attıklarını belirten Sobe Başkanı Mustafa Ak, "Ailelerin talepleri üzerine Uğur İbrahim Altay beyin onayıyla çalışmalarımız başlatıldı ve bugünkü seviyeye geldi.  Tesisimiz 2014 yılında Ulusal Mimarlar Heyeti tarafımdan ödül almış bir tesistir. Bu tesis oluşturulurken aileler ve otizmle ilgilenen dernek ile vakıflar davet edildi. Belediyemizin teknik elemanları ve mimarlık firmasından temsilciler geldi. Aileler ve dernekler ihtiyaçlarını söylediler. Teknik ekibimiz bunu projeye döktü ve tesisimiz ortaya çıktı. Otizmli bireylerin ihtiyaçlarının tamamını karşılamaya yönelik düşünülmüş bir projedir. Projenin tamamlanmasının ardından işletilmesinin vakıf aracılığıyla yapılmasının devamlılık açısından güzel olacağı kanaatiyle vakıf kuruldu. Kurulumdan sonra burada oturtmaya çalıştığımız bir model oldu. Baya da mesafe kat ettik. Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşu ve üniversite işbirliğinin ortaya konulduğu bir model oldu" ifadelerini kullandı.

 

"DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR"

Vakıf olarak destek ihtiyaçları olduğunu kaydeden Mustafa Ak, "Devletin otizmli çocuklar için ailelere ödediği miktar haftalık 2 saat ders ve kaynaştırma gruplarına uygun olan çocuklar için artı 1 saattir. Bu da yaklaşık olarak bugünkü fiyatlarla 800 TL gibi bir miktar ediyor. Ama biz bu işe girdikten sonra anladık ki, haftalık 2-3 saatte bu çocukların bir yerlere varması ya da hayatlarında bir değişiklik olması çok mümkün değildir. Onun için vakıf olarak destek arayışına çıktık. Türkiye'de bu otizm sektöründe görev yapanların ölçekleri çok sınırlıdır. Bizim hem ölçeğimiz hem de binamız çok büyük. Vakfımızın mütevelli heyetini oluşturup çalışmalara başladık. Çok zor bir süreç geçirdik. Çoğu arkadaşımız vakıf oluşturulduktan sonra otizmin ne olduğunu burada öğrendi. Finansman kısmına özellikle eğildik. Yeni yeni kurumsallaşma yönünden adım atmaya başladık" şeklinde konuştu.

 

TAM ZAMANLI EĞİTİME GEÇİLECEK

Eğitimde alınan başarılı sonuçlar neticesinde tam zamanlı yoğun eğitim sistemine geçeceklerini belirten Mustafa Ak, "Burada şuanda en az ders saati olarak çocuklarımıza 4 saat bazılarına da 6 ila 10 saat ders vermekteyiz. Önümüzde deneme grubu olarak bir çalışmamız daha var. Tam zamanlı yoğun eğitim dediğimiz haftalık 40 saatlik ders uygulamasına başlayacağız. Çünkü 10 saatlik çalışmaya geçtikten sonra bir çocuğumuzda 3 ayda çok hızlı bir gelişme gördük ve otizm engel raporunu ortadan kaldırdık. Böyle de bir başarı elde edince yol haritamızı bir yıl öne çektik. Önümüzdeki sene için düşündüğümüz planımızı bu sene başlatmaya karar verdik. İnşallah birkaç ay sonra 4 tane çocuğumuza tam zamanlı eğitim vermeye başlayacağız. Dersler birebir eğitimli olduğu için masraflı oluyor. Bir çocuğa bir saat boyunca bir öğretmen bazen de kriz nöbetleri anında 2-3 öğretmen eşlik ediyor. Böyle olunca da üst gelirin alt kısmındaki aileler de bunu karşılamakta zorlanıyor. Bugün bir öğretmenin maliyeti bize 7 bin lirayı bulmaktadır. Sadece bir öğrencinin maliyeti aileye aylık 8 bin TL civarındadır. Bunu ortalama bir ailenin karşılaması mümkün değildir. Bu durumda vakfımız devreye giriyor. Şimdiye kadar gelip bizden burs isteyen hiçbir ailemizi geri çevirmedik. İmkanlarımız ölçüsünde onların da değerlendirmesini yaparak bir miktar burs desteği sağlayama başladık. Burada vakıf olduğu için harcamalara da son derece dikkat ediyoruz" dedi.

 

ÖDÜLLÜ SLOGAN YARIŞMASI

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla düzenleyecekleri slogan yarışması hakkında bilgi veren Mustafa Ak, "Slogan yarışması düzenleyeceğiz. Yarışmaya katılım Türkiye genelinde olacaktır. Başvurular sobe.org.tr adresi üzerinden 8-23 Mart 2019 tarihleri arasında yapılacaktır. Seçici kurul 23-29 Mart 2019 arası komisyonun belirleyeceği bir tarihte toplanarak yapılan başvuruları değerlendirilecektir. Yarışmada birincilik ödülü 5 bin TL ve başarı belgesi, ikincilik ödülü 2 bin TL ve başarı belgesi, üçüncülük ödülü ise bin TL ve başarı belgesi şeklinde olacaktır. Sloganın yarışma sonuçları 29 Mart 2019 tarihinde sobe.org.tr adresinden yayınlanacaktır. Ödül töreni ise 2 Nisan 2019 dünya otizm farkındalık gününde Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi'nde yapılacaktır. Katılımızın umduğumuzdan fazla olmasını diliyoruz" diye konuştu. 23. ve 24. dönem AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı da Sobe heyetine çalışmalarında başarılar diledi. Programın ardından basın mensuplarına Sobe binası tanıtılarak burada verilen eğitimler anlatıldı.