• SOBE VAKFI
  • SOBE Vakfı Tüm Yönleriyle Otizmli Bireylerin Hayatına Dokunuyor
  • SOBE VAKFI
  • SOBE Vakfı Tüm Yönleriyle Otizmli Bireylerin Hayatına Dokunuyor

SOBE Vakfı Tüm Yönleriyle Otizmli Bireylerin Hayatına Dokunuyor:

Amsterdam'daki iNCLUSION Proje Toplantısı Başladı.

Otizmli Bireylere yönelik eğitim, spor, istihdam ve kültürel erişim programlarıyla ses getiren SOBE, bilgi birikimini uluslararası alanda da paylaşıyor.

Amsterdam, 5 Nisan 2025

Konya merkezli Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE), otizmli bireylerin hayatın her alanına tam katılımını sağlamak için yürüttüğü kapsamlı projelerden olan iNCLUSION’ın Amsterdam'daki toplantısında projeye yönelik çalışmalarını anlattı.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) koordinatörlüğünde yürütülen ve Avrupa Birliği Erasmus+ programı kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, AB Başkanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen "Yükseköğretim Öğrencilerinin Özel Gereksinimli Bireyler için Dönüştürücü Kültürel Deneyimler Yaratması için Eğitilmesi" (KA220-HED-382D6902) projesi, 4-7 Nisan 2025 tarihlerinde Amsterdam'da gerçekleştiriliyor.

Spor, İstihdam ve Kültürel Erişim: SOBE'nin Bütünsel Yaklaşımı

SEALS Vakfı'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda SOBE Vakfı adına sunum yapan Dr. Ümit Savaş Taşkesen, özellikle otizmli bireylerin kültürel miras deneyimlerini zenginleştirme konusundaki yenilikçi yaklaşımlarını ortaklarla paylaştı. Taşkesen, vakfın sadece kültürel erişim programlarını değil, aynı zamanda spor ve istihdam alanındaki uygulamalarını da anlattı.

"Otizmli bireyler için temmuz ayında gerçekleştirilecek spor oyunları, onların sadece fiziksel gelişimlerine değil, sosyal becerilerinin ve öz güvenlerinin artmasına da katkı sağlayacak ve Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilecek" diyen Taşkesen, SOBE'nin Konya'da düzenleyeceği program hakkındaki bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Dijital Hikayeler Projesi'nde SOBE

"SOBE olarak, otizmli bireylere kültürel alanlar, iş hayatı ve spor dahil olmak üzere yaşamın her alanında tam katılım imkanı sağlamak için bütünsel bir yaklaşım geliştirildi. Amsterdam'daki toplantıda, özellikle otizmli bireylerin kültürel mirasa erişim alanında geliştirilen proje bir ilki gerçekleştirecek. Proje kapsamında ortak ülkelerde belirlenecek 40 kültürel miras eserinin dijital hikayelerinin farklı engel gruplarının ilgisini çekecek şekilde nasıl uyarlanabileceği konusu da masaya yatırıldı.

İşitme engelliler için altyazılı ve işaret dili destekli anlatımlar; görme engelliler için sesli betimlemeler; otizm spektrumundaki bireyler için görsel ipuçlarıyla desteklenmiş basitleştirilmiş metinler ve zihinsel engel grubu için basitleştirilmiş, yapılandırılmış içerikler geliştirilmesi ve kültürel miras ögelerini herkes için erişilebilir, kapsayıcı hale getirmek amaçlanıyor.

SOBE Vakfı'nı temsil eden Dr. Taşkesen, "Kültürel miras ögelerini anlatan hikayeler, otizmli bireylerin kültürel mirasımızı anlamalarını ve bundan keyif almalarını sağlayacak şekilde tasarlanacak. Konya’daki sekiz tarihi yapının hikaye taslağı hazırlandı. Otizmli ve diğer özel gereksinimli bireyler için uyarlanan örnek hikayeler paylaşıldı. Amsterdam toplantısı sonunda proje çıktılarına son hali verilerek geliştirilecek. SOBE Vakfı olarak, otizmli bireylerin sadece bir alanda değil, hayatın her alanında var olabilmesi için çalışıyoruz. Eğitim, Spor, istihdam ve son olarak kültürel erişim programlarımızla geliştirilen bütünsel yaklaşımın ilgi görmesi bizim için gurur verici. iNCLUSION projesi kapsamında geliştirilen modellerin, proje sonrasında da sürdürülebilir olması için elimizden geleni yapacağız," ifadelerini kullandı.

Projenin Gelecek Adımları

Haziran 2024'te TÜBA Ankara Merkez binasında düzenlenen açılış toplantısı ile başlayan ve Ekim 2024'te Bosna Hersek'te düzenlenen eğitim programıyla devam eden proje, Amsterdam toplantısının ardından hız kazanacak.

Sobe Vakfı adına Dr.Ümit Savaş TAŞKESEN, TÜBA'dan Proje Koordinatörü Doç. Dr. Kevser Çınar, Proje Danışmanı Dr. Mürsel Doğrul ve Araştırmacı M. Furkan Akbaş'ın yanı sıra, Anadolu Üniversitesinden Prof.Dr.İbrahim H. Diken, , Artifactory (Yunanistan), Balkan Müzeler Ağı (Bosna-Hersek) ve SEALS Vakfı (Hollanda) temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda, özel gereksinimli bireylerin kültürel mirasa erişimini artırmak için sürdürülebilir çözümler geliştirilmesi amaçlanıyor.