• SOBE VAKFI
  • SOBE’yle hayata bağlan!
  • SOBE VAKFI
  • SOBE’yle hayata bağlan!

Selçuklu Belediyesi tarafından şehre kazandırılan SOBE, otizmli bireylerin sosyal yaşamındaki ihtiyaçlarını gidererek, onların hayata tutunmasını sağlıyor. 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü sebebi ile SOBE tarafından slogan yarışması başlatıldı
 

Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE), Selçuklu Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)'nin ortak yürüttüğü bir çalışma ile Konya'ya kazandırıldı. Otizmli çocuklar ve ailelerini ihtiyaçları doğrultusunda planlanan SOBE, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. 2014 yılında temeli atılan SOBE, planlanan süre içerisinde tamamlanıp 2016 yılında hizmet vermeye başladı. Selçuklu Otizmli Bireyler Vakfı, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü sebebi ile slogan yarışması düzenleyecek.  Düzenlenen program ile basın mensupları SOBE’yi gezdi ve slogan yarışması hakkında bilgilendirildi. Düzenlenen programa Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, SOBE Vakfı Başkanı Mustafa Ak, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer ve eski Milletvekili Mustafa Kabakcı ile basın mensupları katıldı.

‘SOBE TÜRKİYE’DE TEK’

SOBE’nin Türkiye’de tek olduğuna dikkat çeken Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “SOBE 2013 yılında bu yana uzunca bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkmış bir değer. İlk etapta toplumda böyle bir ihtiyaç olduğu tespit edildi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’ın öncülüğünde 2009-2014 döneminde bu çalışmalar başladı.  Bir yılı aşkın süredir SOBE’de eğitim faaliyetleri veriliyor. İlk mezunlarımızı geçtiğimiz aylarda verdik. Bu bizim için mutluluk. SOBE’de otizmli bireylerimizi hem eğitiyoruz, hem rehabilitasyonlarını sağlıyoruz, hem de yaşama tutunmaları için çalışmalar gerçekleştiriyoruz.  Toplamda 21 bin metrekarelik alanda, 7 bin 500 metrekare kapalı alana sahip. Bu alan içerisinde pek çok farklı aktivedeler var.  Pek çok unsur var. Bunların hepsi bireysel eğitimi gerektiren aktiviteler. Bireysel ilgi ve alakayı gerektiren aktiviteler.  Bunların sürdürebilmesi ile ilgili burada SOBE çok büyük çaba sarf ediyor. Çok büyük emekler veriyor.  Vakfımızın kuruluşu binamızın tamamlanmasının ardından, bu faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi konusunda oluşturulmuş bir vakıf. Vakfımızın kurucu heyeti ve mütevelli heyeti o günden bu yana canla başla gayret ediyorlar. Bu güne kadar güzel neticeler elhamdülillah elde edildi. Bundan sonrası içinde hep birlikte daha iyisini yapmak için gayret edeceğiz.  Biz Selçuklu Belediyesi olarak binamızın tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz ve burada yapılacak tüm organizasyonlar ile ilgili gereken desteği sunuyoruz. Otizm konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu merkez Türkiye’de tek” ifadelerini kullandı.

‘TESİSİMİZ BİREYLERİN İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA OLUŞTU’

SOBE’nin otizmli bireylerin ihtiyaçları ve ailelerin talepleri üzerine dönemin Selçuklu Belediye Başkanı ve şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın gayretleriyle çalışmalarına başladığını ve bugünkü seviyeye geldiğini dile getiren SOBE Vakfı Başkanı Mustafa Ak da, “SOBE Hizmet Binası 2014 yılında Ulusal Mimarlar Birliği tarafından kamu yatırımları arasında ödül almış bir tesistir.  Bu tesis oluştururken aileler davet edildi. Otizmle ilgilenen dernek ve vakıflar davet edildi. Belediyemizin teknik elemanları ve mimarlık binasından temsilciler davet edildi. Aileler ve dernekler ihtiyaçlarını söylediler ve teknik elemanlarımız da bunu projeye döktü ve tesis ortaya çıktı. Otizmli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tamamen oluşturulmuş bir tesis. Proje tamamlandıktan sonra işletilmesinin vakıf aracılığa ile olmasının devamlılık açısından daha güzel olacağı düşünüldü ve vakıf kuruldu” dedi.  Vakıf olarak hizmet kalitesini en üst seviyeye çıkarmak üzere bir model geliştirdiklerine işaret eden SOBE Vakfı Başkanı Mustafa Ak, “Burası yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşu ve üniversite işbirliğinin ortaya konulduğu bir model.  Selçuklu Belediyemiz binamızın hali hazırda tüm ihtiyaçlarını karşılamakta. Bizler de vakıf olarak eğitim kısmında ihtiyaç olan öğretmenlerimizin ve eğitim materyallerin karşılanması noktasında görev yapmaktayız.  Devletin otizmli çocuklar için ailelere ödediği miktar haftalık 2 saat ders ve kaynaştırma gruplarına uygun olan çocuklar için artı 1 saattir. Bu da yaklaşık olarak bugünkü fiyatlarla 800 TL gibi bir miktar ediyor. Ama biz bu işe girdikten sonra anladık ki, haftalık 2-3 saate bu çocukların bir yerlere varması ya da hayatlarında bir değişiklik olması çok mümkün değildir. Onun için vakıf olarak destek arayışına çıktık. Türkiye’de bu otizm sektöründe görev yapanların ölçekleri çok sınırlıdır. Bizim hem ölçeğimiz hem de binamız çok büyük. Vakfımızın mütevelli heyeti oluşturarak çalışmalara başladık. Çok zor bir süreç geçirdik. Çoğu arkadaşımız vakıf oluştuktan sonra öğrendi. Finansman kısmına özellikle eğildik. Yeni yeni kurumsallaşma yönünde adım atmaya başladık. 

‘ENGELLER KALKTI, AZMİMİZ ARTTI’

Otizmli bireylere verilen eğitimlerle ilgili de konuşan Mustafa Ak, “Burada şu an da en az ders saati olarak 4 saat, 6 saat ve 10 saat olarak hizmet vermekteyiz. 10 saatlik çalışmaya geçtikten sonra bir çocuğumuzda hızlı gelişme gördük ve otizm engel raporu ortadan kaldırıldı. Böyle bir başarı elde edince planımızı 1 yıl öne çektik ve 2 sene için düşündüğümüz çalışmayı bu sene başlatmaya karar verdik. Birkaç ay sonra 4 tane çocuğumuzu tam zamanlı eğitim vermeye çalışacağız. Otizmli bireylere dersler birebir eğitimli olduğu için masraflı oluyor.  Bir çocuğa bir saat boyunca bir öğretmen bazen de kriz nöbetleri anında 2-3 öğretmen eşlik ediyor. Böyle olunca da üst gelirin alt geliri alt kısmındaki aileler bunu karşılamakta zorlanıyor. Bugün bir öğretmenin maliyeti bize 7 bin TL’yi bulmaktadır. Sadece bir öğrencinin aileye aylık maliyeti 8 bin TL civarındadır. Bu durumda vakfımız devreye giriyor. Şimdiye kadar gelip bizden burs isteyen hiçbir ailemizi geri çevirmedik. İmkanlarımız doğrultusunda onların da değerlendirmesini yaparak bir miktar burs desteği sağlamaya başladık.  Buradaki harcamalarımıza vakıf olduğu için son derece dikkat ediyoruz” dedi.

SOBE’DEN ÖDÜLLÜ SLOGAN YARIŞMASI

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü sebebi ile düzenlenecek slogan yarışması hakkında bilgi veren SOBE Başkanı Mustafa Ak,  yarışmaya Türkiye genelinden katılım yapılacağını ifade ederek 8-23 Mart tarihleri arasında internet başvurularının www.sobe.org.tr adresi üzerinden yapılabileceğini belirtti. Komisyon kararından sonra başvuruların değerlendirileceğini bildiren Başkan Ak, ödüllerin 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde SOBE’de düzenlenen törenle verileceğini aktardı. Yarışmada 1’inciye 5 bin TL ve başarı belgesi, 2’nciye 2 bin TL ve başarı belgesi, 3’üncüye ise bin TL ve başarı belgesi verilecek.  AK Parti 23.ve 24. Dönem Milletvekili Mustafa Kabakçı da “Burası bize emanet edilen çocukların bulunduğu bir yer. Şükürler olsun ki Türkiye gelişiyor düne kadar evinde tutulup toplumdan izole bir şekilde bulunan bireyler sahibiydik. Şimdi devletimizin, milletimizin imkanlarıyla bu çocuklara bizim çocuklarımıza imkanlar sunuldu çok önemli mesafeler kat edildi” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından basın mensuplarına Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi ve içersinde yürütülen eğitim faaliyetleri hakkında tanıtım gezisi yapıldı.